BLÍŽÍ SE SVÁTKY

03.11.2013 07:20

Přátelé, co máte dělat o svátcích, víte nejlépe každý sám, protože energie odosobnění se většiny lidí je víc než silná. Převládá tolerance, láska, pochopení, setkávání, uvolnění, radost, hojnost, objetí, obdarovávání, respektování, cit. Toto všechno jsou vlastnosti, které nejsou nikomu z vás nijak cizí. Znáte je. Víte, jak je používat, jak s nimi pracovat. Je to tak? Dobře přece víte, o čem píšu, moc dobře. Tyto vlastnosti jsou totiž nedílnou součástí každého z vás. A o tom bych chtěl dnes psát. Ne o svátcích, ale o tom, že to, co svátky přinášejí, vlastně vůbec nepřinášejí. A proč nepřinášejí? No proto, že není co přinášet.

Cítíte to? Víte, že umíte obdarovávat, tak na co jsou povely ve formě svátků, proč neobdarovávat stále? Víte, že se umíte usmívat, tak na co příkazy, které váš bezmezný úsměv spustí? Proč se neusmívat stále? Víte, že každý člověk má své zvyky, tak proč toleranci spouštět jen na povel? Víte, že chcete být se svými blízkými, tak proč čekat na oficiální datum?  Víte, že vaše city jiní potřebují, tak proč je mít v kufříku pod postelí a otevírat je jen o Vánocích? Víte, že objetí přináší sílu těm, kteří jsou sami a nebo smutní, tak proč je neobjímat i jindy, než o svátcích?

Všechno toto moc dobře víte.  Jen si to snad neuvědomujete v plné šíři.

Kristovo zrození, které v toto období oslavujeme, opravdu nepřináší nic nepochopitelného, nic hmatatelného a nic přespříliš magického. Opravdu ne. Zkuste si to uvědomit. Tento člověk vždycky mluvil z ryzosti své dobroty, tedy ze svého srdce, a tudíž ze srdce každého z nás. Prociťte si to naplno. Proč si myslíte, že nepotřeboval chrámy?

Zkuste hloubat. Jsou Vánoce chrám? Je to stavba? Je to něco, co vytáhnete jako ozdoby stromečku v prosinci z krabice a v lednu zase schováte? No nejsou. Vánoce opravdu nejsou hmatatelné, nesáhnete si  na ně. Co to tedy doopravdy oslavujete? Vždyť se radujete jen z pojmu, cítíte to? A tento pojem nic hmatatelného nepotřebuje, protože sám hmatatelný není.

Přátelé, zkuste tedy v duchu těchto myšlenek pochopit, že tak, jak se chováte o těchto svátcích, se můžete chovat celý svůj život. Každou vteřinu svého bytí můžete předávat radost svého srdce. Nepotřebujete žádné povely, žádné spouštěče.

Buďte radostí a buďte i smutkem, buďte světlem a buďte i tmou, ale nezapomeňte, že spojením těchto dvou pólů vzniká LÁSKA. Bezmezná a bezpodmínečná.

Hezké nekonečné svátky.